Prisveksten eter opp lønna

 

Det regnes…

Hvis man tenker en pizza da, bare for å si en pris. Den kostet kr. 100.- før prisveksten. Prisveksten er på

5 %.  Da vil dette kosta 105.- etter prisveksten. 5.- kroner dyrere for en pizza. 

 

Person A tjener 900.000 i året og får en lønnsveksten på 4 %.  Lønna ligger da på 936.000.- etter lønnsveksten. Og deler man på 1950 så får man ca timepris på 480.- mot tidligere 462.- Person A får 18.- mer pr time. 

 

Person B tjener 400.000 i året og får en lønnsvekst på 4 %. Lønna ligger da på 416.000.- etter lønnsveksten. Og deler man på 1950 her også så får man en ca. timepris på 213.- mot 205.- tidligere. Person B får 8.- mer pr time.. Person A har fått 18.-. Person B har fått 8.- mer pr, time etter lønnsveksten. Altså mer en dobbelt så mye har person A fått. Men pizzastykket har samme pris både for person og A og person B. Det må det jo ha, operere med forskjellige priser går jo ikke. Sier seg selv. Men 5 % økning på pris er mer enn 4 % økning på lønn. Det er er enkelt – det skjønner alle. 

 

Sånn kan man jo holde på å regne. Og man skjønner jo det at dette regnestykket blir vanskelig å forholde seg til. For det første er prisveksten på 5 % og lønnsveksten på 4 %. Og så skjønner man også videre at det hele tiden er de som tjener minst vil slite mest når det gjelder prisstigningen. 

 

De som tjener minst detter av lasset og gapet mellom person A og person B blir større – for meg så er dette enkel matematikk…

 

Konklusjon her: Hva gjøres for å tette gapet? Hvilke midler brukes. Man kan ikke beskylde det må si at de som tjener lite bare har vært dumme som har valgt et yrke med lav lønn. Det blir for enkelt! 

 

TA GREP FØR FOLK MÅ GÅ FRA HUS OG HJEM OG STILLE SEG I MATKØ!

 

 Prosentregning øker skille! 

6 kommentarer
   1. Ikke sant, dette går helt galt – og skillet blir større for hvert eneste år.
    De er de som har minst som merker slike endringer størst. Økt prisvekst, økt rente osv.
    Trist er det.

  1. Jeg unngår å tenke slik for da går hodet mitt rundt:)
   Men jeg skjønner poenget. Trist da med høye priser og mindre å rute med..

  2. Det er et regnestykke som ikke lager lyse tanker! Jeg kjenner veldig på at pengene har fått vinger – dette henger ikke sammen, og det virker ikke som om det finnes noen virkemidler! Det eneste som går igjen er at det er for høy inflasjon, for MYE penger blant folk – så renta må opp! Vel….. jeg er også folk…. men det er IKKE mye penger nå! Er nok økonomi som opptar tankene aller aller mest nå. Klemmer <3

   1. Ikke sant…Det er en merkelig tid dette nå. Men de som styrer har vel aldri vært vanlige arbeidsfolk med vanlige lønninger.
    De skjønner ikke helheten. At fok holder på å slite seg i hjel..med 2 – 3 jobber. Enda så er det vanskelig.
    Man blir trist.
    God klem sendes din vei…vennen ❤️

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg