pensjonist

 

Hva tenker man om det!

 

 

For noen er dette kanskje litt skremmende ord. Avslutning på noe – begynnelsen på noe annet! Masse tid som må brukes på andre oppgaver! Noen gleder seg masse og noen gruer seg fryktelig. Det er skremmende og trist og miste rutinen i hverdagen sin. Lufte hunden – drikke morgenkaffen – kjøre på jobb kl. 0700! Lufte hunden og drikke morgenkaffen kan man gjøre allikevel, men så stopper det opp!

 

 

 

Skal man sove lenge utover dagen og gå i slåbrok til kl. 13:00 før det skjer noe mer den dagen. Eller skal man ha rutine på rutine. Melde seg inn i foreninger, dugnader, nabotreff, velforeninger, turkomiteer. Jeg tenker kanskje det er lurt å forberede seg noen år før man blir pensjonist hvis man vil være aktiv i forskjellige oppgaver i samfunnet. Og jeg tenker også det er forskjell på om man er mann eller kvinne og hvordan man bor! Hus eller leilighet eller om man har hytte! Og om man er alene eller bor med noen og  har barn og barnebarn og familie og noen venner. Og absolutt hvordan helse man har! Og økonomi – der bør man spare litt mens man jobber! Selv om pensjonen kommer inn den 20. hver måned så vil det være et mindre beløp enn lønnen man hadde da man jobbet! Feriepenger får man jo heller ikke…Sikkert flere faktaopplysninger også. Men jeg prøver å fatte meg i korthet og innlegg som jeg ikke har tenkt

på altfor lenge. Jeg liker å få innleggende mine ut – ikke ha altfor mange tanker på “kladden” her inne på blogg!

 

Kvinner som har hus og hjem vil nok alltid ha nok å gjøre! Tror aldri dem vil gå på veggen!

 

 

Jeg begynner (noen år til da) å nærme meg AFP selv (pensjonering fra 62 år) og jeg har både venner og bekjente og familie som har blitt pensjonister i det siste! Flere av de jeg kjenner storkoser jeg. Flere av ytringer som kommer igjen og igjen er: Jeg gjør som jeg vil og jeg styrer min egen dag – det er så deilig 🙂 Gode tanker synes jeg…Er det ikke akkurat det det er, du får en FRIHET som du kanskje ikke har hatt på 40 år!  Må jo være deilig…tenker jeg! Og man bør ikke være redd…det kommer alltid nye flinke folk som går rett inn i den gamle jobben din. Og gjør den kanskje enda bedre enn deg selv…Er det ikke deilig???

 

Og i disse koronatider har det vel også blitt ryddet litt i arbeidslivet. Hva jeg mener om det kommer i et annet innlegg! Jeg satt inn noen bilder her og der jeg for bilder har jeg virkelig nok av. Jeg ser jo motiver overalt jeg går! 🙂

 

Jeg ønsker deg absolutt en fin dag videre!

23 kommentarer
  1. ja å bli pensjonist er et tema for dei fleste ,jeg er jo vant til å gå hjemme så jeg greier meg ,tror dei fleste kvinner greier seg godt om dei driver med husarbeid,matlaging ,helst noe håndarbeid og kvinner liker å omgås venninner .
   Menn ,ja ikke vet jeg ,slik vi bor er det å få i hus ved til vinteren noe som tar tid og en grei ting for kara om dei har helse til det,men av det jeg ser er menn mindre flinke til å omgås kompiser ,men rutine er viktig uansett ,komme seg opp ,begynne dagen ,er mann to kan en gå turer sammen ,jobbe i hagen sammen ,vi har jo bobil så kanskje vi kan dra på mindre småturer midt i veka ,,fiske litt ,gå på fjellturer eller bare være i ro og lese avisa og lytte til radio ,,jeg tenker det er viktig å gjøre litt forskjellig jeg

   1. Helt enig i det du skriver. Jeg tror også det er viktig med en hobby, håndarbeid, lese, gå turer og være aktive, hygge seg i hagen.
    Masse å finne på og vi har også det stedet der jeg vokste opp. Det vil aldri gå ut av familien. Min bror koser seg masse der. Med båt og sjø..Dit kommer jeg å reise masse også!
    Pluss den berømmelige hytta jeg sparer til..Så jeg har lagt mine planer! 🙂

  2. Vi hadde ikke AFP på jobben, men valgte å ta ut pensjon fra 62 og sluttet da jeg var 65. Det samme gjorde min mann 3 år tidligere.
   Det var en glede å overlate jobben til en kjempeflink dame. Jeg hadde vært regnskapsansvarlig i 40 år og jobbet samme sted i 45 år. Fikk tom Norges vels medalje for lang og tro tjeneste.
   Og jeg har ikke kjedet meg en dag. Elsker denne friheten etter å ha hengt i stroppen i så mange år.
   Men det er nok lurt å forberede seg litt.

   1. Høres ut som gode valg og jeg skjønner at dere koser dere masse nå. Deilig! Gjøre det man vil etter så mange år i arbeidslivet! Ønsker deg en fin kveld.

  3. Lurt å forberede seg litt og sette seg inn i hva man har å leve av i hvert fall. De andre her har sagt mye av det jeg mener også. Tror nok det kan være greiere for damer enn for menn. Men om de finner deg en hobby de trives med, så går alt så mye bedre tenker jeg. Jeg har aldri drømt om å bli pensjonist, men jeg har jo allerede frihet og hjemmekontor som freelands. Det er nok annerledes for de som må ut og kjøre hver dag. Klemsiklem:)

   1. Du har et litt annet liv du enn oss dødelige som farer av gårde hver morgen! Blir nok annerledes tanker og det skjønner jeg godt! 🙂 klem..

  4. Jeg stupte ut i pensjonistenes rekker da jeg fylte 62. Da bodde vi i Spania, og kunne leve fint på våre to latterlig lave pensjoner. Siden vi hadde reist til Spania da vi var litt over 50, stoppet all pensjonsopptjening her. Vi har fått pensjon fra Spania, men den er veldig lav sammenlignet med hva den ville blitt her.
   Vi trodde vi måtte bo i Spania forever med de lave pensjonene. Vi har hus der, så vi bor “gratis”. Men å være pensjonist i Spania når du var vant til å jobbe, var ikke noe særlig. Så vi flyttet omsider hjem til Norge, til et helt annet sted enn noen av oss hadde bodd før.
   Jeg har strevd litt med tanken om at jeg ikke er til noe nytte mer når jeg er pensjonist. Det er en ekkel følelse at ingen har bruk for deg. Så har jeg fått delta litt i pleie og omsorg av sykt barnebarn, hjelp til barnebarnas norskoppgaver på videregående. Jeg hadde planer om å melde meg som besøksvenn, men det kokte bort, og så kom pandemien. Jeg begynte å strikke da jeg flyttet til Norge. Har stor glede av det. Jeg går daglige turer, og så har jeg en liten jobb, faktisk, som jeg kan gjøre hjemmefra.
   Det er nok lurt å forberede seg, ja. Sjekke hvor stor pensjonen blir, for å ha oversikt over økonomien. Ta vare på helsa er også veldig viktig. Kan du bo der du bor hvis helsa skulle svikte? Planlegge for alderdommen, rett og slett.
   Dette ble nesten et helt innlegg, beklager!

   1. Det er to ting som går igjen. Forberede seg + ha kontroll på økonomi. Det er superviktig.
    Takk for innblikk i dine tanker og ditt liv i Spania. Virker som du har et liv med masse engasjement. Tror det er viktig for noen. For andre teller kanskje ikke det. Kommer kanskje på hvilke jobber man hadde da man var aktig og hvordan man er som menneske!
    Igjen takk for et flott kommentar!

  5. Viktig å tenke over det der med pensjon i god tid – og det med sparing bør vi jo ha drevet med lenge allerede! Jeg vet ikke om jeg er skapt for å gå av på 62 (om jeg kan da – vi har jo ikke afp)……… og jeg har jo ikke jobba fullt så veldig mange år – liten opptjening med andre ord! Nå er det jo leeenge til, så en får bare tenke videre! Et bra tema å ta opp, Solveig 🙂 klem

   1. Tusen takk. Jeg har AFP på min jobb og jeg har hatt 100 % stilling i 34 år eller noe sånt. Jeg har opptjent det jeg kan. Men det er fremdeles noen år igjen da og regelverket kan også bli forandret på 3-4 år. Så mye som spiller inn. Sparing bør alle få til, selv om man bare sparer noen hundre kroner hver måned så blir det penger hvis man begynner tidlig med sparing. Det er kjempeviktig. Det er jo litt hyggelig å kunne leve godt også når man blir pensjonist..ikke snu på hver eneste krone…Man vil kanskje reise og hygge seg også og det koster penger! Og inntekt blir redusert helt klart! Klem til deg…<3

  6. Tror det å være pensjonist handler om hva man gjør det til. Ser man negativt på det blir det negativt, men ser man positivt på det som en mulighet til å dyrke sine interesser så blir pensjonisttilværelsen bra 😊

   Ønsker deg en kjempefin tirsdag ❤😊

   Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

  7. Jeg er 72 og enda ikke ordentlig pensjonist. Jeg har tatt ut full pensjon siden jeg var 65. Og har selvfølgelig aldri hatt så god økonomi som nå. Med enkeltpersonforetak og hjemmekontor kan jeg styre dagen min selv.
   Jeg sier at jeg hjelper mine klienter med regnskap og skattemeldinger, men jeg tar selvfølgelig litt honorar også. Jeg vet ikke enda hvor lenge jeg vil kunne fortsette. Tar ett år om gangen. Man behøver ikke slutte å jobbe selv om man er pensjonist.

   1. Dessverre er det ikke slik. vi som går av med AFP ved 62 år i stat og kommune som er tilknyttet KLP kan maks tjene 15.000 pr. år og da er feriepenger inkludert. Så det sier seg selv at man må leve av pensjonen og ikke jobbe ved siden av.

  8. Nå er det så lenge siden at jeg ble pensjonist at jeg nesten har glemt overgangen 😀 Neida… men jeg har aldri kjent et snev av kjedsomhet. Men nå har jeg både jobbet, vært student et par år, og engasjert i ganske mye. Av og til så lurer jeg faktisk på hvordan i huleste jeg hadde tid til å jobbe…….. 😛

   1. Hehe, du kan så si! Tida går og man finner andre ting å gjøre fra morgen til kveld og pensjonen kommer inn på konto…Ikke så galt! Klem nordover…. 🙂

  9. Gikk av med AFP for 5 år siden og har ikke angret et sekund
   det blir noen turer i marka eller pusker litt i hagen
   og det blir mye tid til kos med “samboeren” min,( en kattegutt på 10 år).

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg